group of people parading in street

Pride vlaggen

Het zal je vast niet ontgaan zijn… er zijn bijna net zoveel pride vlaggen te vinden als dat er smaken italiaans schepijs zijn. Is dit goed? Weet ik niet. Is het slecht? Weet ik ook niet! 😉 Het is gewoon een feit. Om je een klein beetje wegwijs te maken in wat je kan tegenkomen, hierbij een (klein) overzicht.

De welbekende regenboog vlag. Niet het origineel, want in de loop der tijd zijn we 2 kleuren “verloren”. Hoewel de regenboogvlag tegenwoordig als algemeen symbool van de LHBT gemeenschap wordt gezien, is hij origineel eigenlijk alleen voor de homo’s bedoeld. De kleuren hebben ook ieder een betekenis:

 • roze – seks
 • rood – leven
 • oranje – geneeskracht
 • geel – zonlicht
 • groen – natuur
 • turkoois – magie
 • blauw – sereenheid
 • violet – karakter

Toen de Paramount Flag Company, waar Gilbert Baker jarenlang zou werken, een vlag in de bovengenoemde acht kleuren wilde gaan produceren bleek echter dat de betreffende kleur roze niet gefabriceerd kon worden. Als gevolg daarvan werd de roze baan in de tweede versie van deze vlag weggelaten. Vervolgens bleek in 1979 bij het verticaal ophangen van de vlag, dat de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast, waarna besloten werd om de turkooise baan weg te laten. Sindsdien bestaat de regenboogvlag van de homogemeenschap uit zes strepen.


Dit is de “progress” pride vlag. Hier zijn de bekende kleuren van de transgender vlag toegevoegd en de kleuren bruin (voor de gekleurde LHBT-ers.. #BLM!) en zwart (voor hen die we zijn verloren aan aids) toegevoegd. Deze vlag zie je op het moment dat ik dit schrijf nog niet zo veel.


De Bisexuele pride vlag. Het ontwerp is gebaseerd op de oude “biangles”, twee elkaar overlappende driehoeken in de kleuren roze en donkerblauw. op 23 september is het jaarlijks “Bi-visibility day”.De Pansexuele vlag. Iemand die pansexueel is, voelt zich aangetrokken tot alle genders. De kleur roze staat voor het vrouwelijke, het blauw voor het mannelijke en het geel voor non-binary.De Asexuele pride vlag is voor die mensen die zich niet sexueel tot iemand aangetrokken voelen. Dit betekend niet dat ze niet van sex houden…
De kleuren hebben volgens de bedenkers de volgende betekenis:

 • Zwart:  Asexualiteit.
 • Grijs: Grey-Asexualiteit en Demisexualiteit.
 • Wit: Niet-asexuele partners en allies.
 • Paars: Community.

Een zeldzame vlag! Namelijk de Labrys Lesbische vlag. Ontworpen in 1999 door een homosexuele man. Toch is dit om een of andere reden nooit echt aangeslagen in de community. De twee-bladige bijl werdt in de geschiedenis gebruikt door griekse amazones.


De intersexe vlag. Deze vlag zonder kleuren die bij een bepaald geslacht horen, staat voor die mensen die buiten de binaire standaard leven.
“Mijn” vlag! de transgender pride vlag 🙂 Zo ontworpen dat het niet uitmaakt op welke manier je hem hijst. De kleuren kloppen altijd! Tevens symbool voor dat wij op zoek zijn naar de juistheid van wie en wat wij zijn. Het lichtblauw staat voor het mannelijke, het roze voor het vrouwelijke en het wit voor diegenen die hier tussen zitten en zij die het nog niet zeker weten.


De vlag voor Genderfluide of Genderflexibele mensen. Roze voor de vrouwelijkheid, blauw voor mannelijkheid, Wit de afwezigheid van gender, paars voor vrouwelijk met een mannelijke touch en blauw voor mannelijkheid. Deze combinatie staat voor de aanvaarding van het wisselende in de mensen.


Twee vlaggen tegelijk bespreken… In het geval van de Non-binaire vlag is dat nodig. De linkse vlag, is officieel de Genderqueer vlag, maar de benaming is wat controversieel omdat queer soms als scheldnaam word gezien. de groene kleur staat voor Non-binair, Wit voor de afwezigheid van gender, lavendel/paars staat voor androgyn en zwart is net als het wit symbool voor afwezigheid van gender.


Polysexuele vlag. Polysexualiteit lijkt op pansexualiteit, maar toch ook weer niet. Iemand die polysexueel is kan op alle genders vallen, maar doet dit eerder op basis van de kenmerken (mannelijkheid / vrouwelijkheid). Roze staat voor vrouwelijkheid, blauw voor mannelijkheid en groen… voor degenen die daar weer niet aan voldoen.


Daar waar genderfluide mensen graag zelf kiezen voor het gender dat ze tonen, zijn de Agender mensen geheel het tegenovergestelde. Zij wijzen juist het gender in zijn geheel af. Het wit en het zwart in deze vlag staan dan ook voor de afwezigheid van gender, terwijl het groen het tegenovergestelde is van de paarse kleur die gender symboliseert.


Daar waar de asexuele mensen de paarse kleur gebruiken om hun gebrek aan sexuele aantrekkingskracht te gebruiken, staat het groen in de Aromantische vlag juist voor het vieren van de afwezigheid van de romantiek. Hoor ik hier de “friends with benefits”?


De laatste vlag in het rijtje… de Ally (medestander). Voor als je jezelf heel erg betrokken voelt bij de LHBT gemeenschap, maar er zelf eigenlijk geen deel van uit maakt.


De informatie van deze pagina komt oa. van Wikipedia, pride.com en wat ik zelf in de loop der tijd geleerd heb.

Laatste berichten van Lise-Lynn (alles zien)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.