Transgender Awareness week en Transgender day of remembrance

girl reminiscing about her photos
Photo by Julia M Cameron on Pexels.com

Aanstaande vrijdag is het de “international Transgender Day of Remembrance” oftewel de dag waarbij we met zijn allen stil staan bij die mensen die zijn gestorven omdat zij te maken hadden met transfobie.

Sommige mensen hebben in zo’n grote mate te maken met transfobie of met de worsteling over wie ze zijn en hoe ze zich voelen, dat ze geen andere uitweg meer zien dan om zichzelf het leven te benemen.

Anderen krijgen te maken met geweld van buiten, ze worden in elkaar geslagen omdát ze transgender zijn… Waarom? Haat? ik weet het niet! Maar het is diep triest. Het meest recente geval hiervan is het verhaal van Özge. Hoewel officieel door de politie niet is vastgesteld dat haar dood te maken heeft met het feit dat ze transgender is, is ze wél vermoord en dus moeten we haar gedenken aankomende vrijdag. Voor zover ik nu weet was de moord op Özge de eerste transmoord dit jaar in Nederland.

De gehele week voorafgaand aan de “Transgender Day or Remembrance” wordt de “Transgender Awareness Week” gehouden. Tijdens deze week vragen we vanuit de community aandacht voor de problemen waar wij voor komen te staan als transmensen. We proberen mensen bewust te maken van onze struggles, mensen iets te leren en we hopen bij te dragen aan een betere acceptatie.

Ikzelf ben de afgelopen tijd actief aan het strijden en ben ook langzaam zichtbaarder aan het worden.

Zo heb ik afgelopen week een brief geschreven aan mijn werkgever waarin ik aandacht vraag voor een bepaling in onze arbeidsvoorwaarden die een onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. En omdat mijn gender-expressie nog hoofdzakelijk mannelijk is, moet ik nu dus iedere keer iets kleins achterwege laten dat juist voor mij zo belangrijk is om mijn dysforische gevoelens een beetje te onderdrukken. Dat loopt dus!

Ik heb een interview gegeven voor/aan het intranet van de opdrachtgever waar ik via mijn werkgever werk. Dit heb ik wel anoniem gedaan, omdat ik op de werkvloer nog niet (volledig) uit de kast ben. Wel heb ik mijn teamleider vorige week verteld wie ik echt ben, en de coördinator van mijn afdeling bij de opdrachtgever afgelopen vrijdag. Het is de bedoeling dat dit interview aanstaande vrijdag op het intranet wordt gepubliceerd. Misschien dat ik ook wel vraag of ik het hier mag plaatsen…

En laatst, but not least!, ik ben sinds kort moderator op de een-na grootste en gezelligste transgender community op Discord: Trans Community Center. (klik op de link om naar deze server te gaan). Het is een community van, voor en door transgender mensen. Ook jongeren zijn hier van harte welkom. minimumleeftijd is de Discord leeftijd, dus 16 jaar. We spreken daar engels, maar het is echt een warme community met oog voor elkaar. Binnenkort zal ik proberen iets uitgebreider te schrijven hierover.

Bronnen:
Glaad.org
AD.nl

Laatste berichten van Lise-Lynn (alles zien)

Een antwoord op “Transgender Awareness week en Transgender day of remembrance”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.